timjan

Odla sommarens kryddor i juni

Har du inte hunnit med att så sommarens kryddor än?

Ingen fara. Juni är en perfekt månad för att odla kryddor. Värmen är här och frostnätterna blir mer och mer avlägsna. De flesta kryddor har en relativt kort tid mellan sådd och skörd, vilket gör dem optimala att odla under hela sommaren. Är nätterna fortfarande kalla, kan du förgro dina kryddor inomhus på en fönsterbräda eller under växtbelysning. Kryddor är utmärkta att odla både på balkong och i trädgård, men trivs även bra på en solig fönsterbräda.

Hälsosamma kryddor du kan odla själv

De flesta kryddor har en tid på 3-8 veckor mellan sådd och skörd, och kan med fördel sättas i flera omgångar under hela sommaren. Nedan har jag valt ut några sorter som är perfekta till grillen, potatissalladen och midsommarsillen. Dessutom har de hälsosamma effekter på kroppen.

Dill

Dill är en ettårig växt som härstammar från Medelhavsländerna. Det är en spröd planta med gula kronblad som kan bli uppåt 60 cm hög. Planteras i lätt jord, så som grönsaksjord. Dill är känslig mot torka, och vill gärna stå lite fuktigt.

Dill används ofta till färsk potatis och fisk, och både stam, blomma och frön används som krydda i matlagning. Dill är dessutom berikad med antioxidanten vitamin C, som bygger upp kroppens brosk- och benvävnad.

Från frö till skörd: 3-5 veckor.

Basilika

Basilika är en ettårig växt som tillhör växtsläktet kransblommiga växter. Denna krydda kan bli uppåt 40 cm höga beroende på krukstorlek. Vid skörd toppas plantan, som sedan fortsätter att producerar nya toppar att fortsätta skörda ifrån. Basilika vill stå i fuktig i lätt, mullrik jord.

Basilika används ofta i det italienska köket och är en smakhöjare till en god tomatsallad. Du kan även göra din egen pesto på din hemodlade basilika. Basilika innehåller även höga värden av järn, som är bra för kroppens syreupptag.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.

Koriander

Koriander är en krydda som härstammar från Asien och Sydeuropa. Plantan kan bli uppåt 60 cm hög och växer brett och yvigt. Planteras i näringsrik jord och trivs att stå fuktigt. Hela plantan kan användas till matlagning, även rötterna.

Koriander används ofta i asiatisk mat, och dess fröer är en viktig ingrediens i currypasta. Koriander sägs även ha anti-inflammatoriska egenskaper.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.

Timjan

Timjan är en flerårig växt som trivs att stå i soligt läge, och blir ca 20 cm hög. Vattnas ordentligt när plantan är nysådd, men är sedan tålig även mot torka och trivs i lätt och väldränerad jord. Timjan är en väldoftande krydda med rosa blommor som lockar till sig bin. Bin i sin tur är mycket uppskattade vid odling då de hjälper till att pollinera dina växter.

Timjan är en uppskattad krydda till grillningen, och passar utmärkt till så väl kyckling som lamm. Timjan innehåller dessutom kostfibrer, som ger ökad tarmfunktion.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.

Andra örter som är mycket uppskattade att odla själv är citronmeliss, dragon, mynta och mycket mer. Hitta alla våra örter i i vår växtdatabas.

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *