Knyt din egen ampel

Att odla är fantastiskt, men många av oss har ibland svårt att få plats med alla plantor. Ett smart sätt att utnyttja ytor, är att jobba på höjden. Detta kan du göra med hjälp av en ampel du dessutom knutit själv!

Utnyttja ytorna – Odla i ampel

Att odla i ampel på balkong eller i köksfönster är inte bara smart, det är dessutom estetiskt tilltalande. Och bäst av allt, du kan göra din egen ampel. Det är både prisvärt, roligt och du har möjlighet att sätta din egen prägel på den genom val av material och kruka. Trä på pärlor, testa olika färger på snöret, här är det du som bestämmer! Kom bara ihåg att desto tjockare snöre du har, desto tyngre kruka klarar din ampel av att bära.

 

Så här knyter du din egen ampel i 5 enkla steg:

Du behöver:
Snöre (gärna grovt)
Sax

1 Börja med att klippa av 4 lika långa snören. De ska vara dubbelt så långa som du vill att din ampel ska bli. Kom ihåg att ju större kruka, desto längre snöre behövs. Lägg hellre på lite extra längd som du kan klippa av i slutet.

2 Vik snörena dubbla så att du skapar 4 par. Änden där snörena är dubbelvikta blir sedan den delen som ampeln kommer att hänga i. Där knyter du en knut så att en ögla skapas. Du har nu åtta snören som hänger.

3 Enklast är att nu hänga fast öglan i någonting (exempelvis en dörrknopp) för att kunna knyta vidare. Nu delar du upp snörena i par så att du får 4 ”grenar”. På varje gren knyter du en knut. Se till att alla knutar har samma avstånd till öglan.

4 Nu ska dessa knytas samman till en ring. Ta en av grenarna, knyt ihop det ena av dess snören med det högra snöret från grenen till höger. Fortsätt varvet runt tills du har en cirkel. På detta sätt skapas ett fisknäts-mönster.

5 Hur många rader du knyter är upp till dig och krukans storlek, vanligast är att man knyter mellan 3 och 4 rader. Du kan testa att föra in krukan i ampeln för att avgöra om knut-antalet räcker. När du är nöjd knyter du sedan ihop alla grenar och klipper av eventuellt överblivet snöre.

 

My Tiny Farm Adventure game

Amplar passar perfekt både i fönster och på balkong! Kom ihåg att välja en buskig planta som trivs i ampel.
Tips på buskiga och låga tomatsorter hittar du här.

       

Ovan är bilder på ampeltomaten Tumbling Tom Red, som även passar fint att odla i balkonglåda. 

Foto: Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *