Hjälp till med pollineringen för att öka din skörd

Äntligen blommar nästan alla plantor, och ivrigt vankar man runt i sin lilla djungel och letar efter minsta tillstymmelse till frukt. Man vänder och vrider på bladen, förundras över varför blommor vissnar och lossnar. Oron över vad man gjort för fel, om någonting fattas plantan, växer plötsligt innanför bröstkorgen.

Varför får jag ingen frukt?

Oftast är svaret väldigt enkelt. Plantan är ännu inte redo att bära frukt. Eller så behöver den lite extra hjälp med pollineringen. Bra pollinering har nämligen stor eller avgörande betydelse för skördenivån på de flesta plantor. Odlar du på friland brukar hjälpredor, så som bin och humlor, oftast sköta pollineringen. Men odlar du inomhus i ett fönster kan du själv behöva ta denna roll för att öka dina chanser till en större skörd.

Pollinering är växtvärldens system för sexuell befruktning, och denna är avgörande för att plantan ska kunna ge frukt. Det finns två olika sorters pollinering. Självpollinering och korspollinering.

Självpollinering innebär att plantan kan befrukta sig själv. Pollenkornen i blomman fastnar på pistillens märke och befruktning sker. Korspollinering däremot innebär att pollen från en annan växt av samma art måste tillföras för att plantan ska kunna ge frukt.

Vad kan jag själv göra för att hjälpa till med pollineringen?

Till att börja med, ta reda på om dina plantor är självbefruktande, eller om de behöver korspollineras. För att hjälpa med självpollineringen kan du testa att skaka din planta lätt varje gång du vattnar den. Detta ger upphov till att pollenkornen släpper inuti blomman. Olika plantor behöver olika mycket hjälp, och märker du att detta tillvägagångssätt inte ger önskad effekt, kan du istället med hjälp av en bomullstops, eller en liten pensel, mjukt röra runt inuti blomman för att pollenkornen skall släppa från pistillen.

Om plantan är självpollinerande, tänk på att inte använda samma pensel till andra plantor utan att först ha rengjort den ordentligt. Annars finns risken att de frön du sedan tar från plantan ger en ny sort, en hybrid, som då blivit korspollinerad mellan två olika sorter. Detta kan man självklart göra om man vill experimentera, men vill du ha säkra frön till nästa säsong så var noggrann med rengöring, eller ha olika penslar till olika plantor.

Om plantan däremot kräver korspollinering är detta ett utmärkt sätt att föra över pollen från en planta till en annan.

När du köper och säljer frön kan du se att de benämns som öppet pollinerade, eller stängt pollinerade.

De frön som tagits från öppen pollinering innebär att korspollinering kan ha skett, och att plantan som drivs upp från dessa frön inte enbart behöver ha gener från moderplantan. Om du driver upp frön från stängt pollinerade plantor innebär det att de blivit självpollinerade, och att den genetiska variationen hos avkomman är mindre än den som sker vid korspollinering.

 

My Tiny Farm Adventure game

Experimentera med korspollinering på självpollinerande växtarter

Ca 20% av alla blomväxter är självbefruktande. Inom chilifamiljen är nästan alla sorter det. Att testa att korspollinera två olika sorters chili, kanske dina två favoriter, kan därför vara ett väldigt roligt experiment. Håll då en planta isolerad från de andra. Ta bort ståndarna inuti blomman, så att plantan inte kan befrukta sig själv. Tillför sedan pollen från en planta av annan sort. Håll moderplantan isolerad, och vänta in frukten. Kanske hittar du nya smakkombinationer att njuta av under sommaren. Kika in lite härliga chilisorter i vår växtdatabas för inspiration.

 

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *