Optimera jordgubbslandet

Förläng säsongen och ta tag i jordgubbslandet!

Nu börjar semestern lida mot sitt slut för de flesta. Däremot så betyder det inte att säsongens odling är över! Det är också dags att ta tag i era jordgubbsland för att optimera skörden till nästa år!

Jordgubbslandet – revor och kaosartad ”ordning”?

Ni som har odlat jordgubbar vet hur enormt fort plantorna förökar sig. De skjuter nya skott åt alla håll känns det som. Jag älskar jordgubbar – det var det första jag ordnade med när jag flyttade in i huset, ett ordentligt jordgubbsland! Då jag hade kunnat leva på dessa ljuvliga bär har det bara expanderat, och de tar nu stor plats i mina odlingar. För tips om hur du kan samordna jordgubbar med andra grödor, se mitt tidigare inlägg kring det ämnet. Samplantering – snyggt i trädgården och platseffektivt.

My Tiny Farm Adventure game

Revorna från jordgubbsodlingarna i samband med tomaterna fick nu sig en flytt till ett eget boende i en pallkrage. Här nedan följer en steg för steg guide som visar dig hur du förökar dina jordgubbsplantor och skapar lite ordning och reda i odlingen.

Steg för steg guide – sticklingsföröka dina jordgubbsplantor

Om du tittar närmre på dina jordgubbsplantor kan du se hur moderplantan skjuter ut långa stänglar med skott på. Det är dessa skotten som vi kan ta tillvara på! Längst ner under stjälkarna ser ni hur skottet utvecklat luftrötter, det är dessa skotten jag brukar välja ut för att plantera vidare. De är stora och starka redan i detta stadiet.

Nästa steg är att knipsa av skottet från stängeln, det gör jag alltid närmst luftrötterna. Ibland är det stängel på båda sidorna om skottet, då knipsar jag av de på båda sidorna. Onödigt att ha en extra stjälk som stjäl näring från skottet.

Förberedelse av växtplatsen. Detta steget är väldigt viktigt! Genom att förbereda jorden ger vi skotten en bättre start och möjlighet till större skörd året därpå. När jag förbereder jorden ser jag till att gödsla upp den, i mitt fall med hönsgödsel. Jag luckrar även jorden för att få den mjuk, det underlättar för skottet att sätta ett ordentligt rotsystem.

Nu är det dags för plantering! Se till att hålla i bladen så inte de hamnar under jorden, det räcker att luftrötterna och en liten bit av stjälken hamnar under jord.

Första sticklingen planterad på sin nya växtplats.

Jag valde att plantera mina sticklingar i fyra rader i min pallkrage. När man sätter plantorna så tätt som jag gjort här måste man se till att jorden är rik på näring för att orka med att ge plantorna den energi de behöver.

Jag brukar lägga marksten mellan mina rader i pallkragarna. Dels för att kunna gå i min odling för att komma åt överallt, men även för att minska ogräs. En annan positiv faktor är att en stor del av bären inte hamnar i direktkontakt med jorden.

Nu är det bara att vattna tills du ser att plantorna har tagit sig ordentligt och vant sig vid sin nya växtplats.

Förläng säsongen

Mina chiliplantor brukar jag kompostera efter varje säsong på grund av att de har benägenhet att dra på sig ohyra under vinterförvaringen. Tomatplantor och andra grönsaker är oftast ettåriga och hamnar även de på komposten efter säsongens slut. Däremot så väljer jag alltid ut några favoriter som får agera krukväxter under vintern!

En microdvärg busktomat och en salladsplanta har fått flytta in i köket. Tips på goda, rikgivande microdvärgar är Pinocchio, Curley Kaley och Micro Purple.

Chiliplantor är i mitt tycke otroligt vackra plantor som gör sig fint i fönsterkarmen eller på bordet. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Tänk på!

Glöm inte att förbereda inför nästa säsong, genom att läsa Sofies inlägg om planering samt mitt inlägg om att fermentera tomatfrö.

Ha en härlig sensommar!

Sandra heter jag, odlar främst tomater och chili under namnet Skättilljungas Skafferi på sociala medier. Något annat som intresserar mig är rotfrukter, lök och pyssel. Så ni kommer få ta del av lite gott och blandat från mina erfarenheter av att odla dels i växthus men även på friland här i zon 1 i nordöstra Skåne. Jag tycker om att gå utanför boxen och testa på nya saker med mina odlingar för att se vad som fungerar bäst för mig.

Sandra Jönsson

Sandra heter jag, odlar främst tomater och chili under namnet Skättilljungas Skafferi på sociala medier. Något annat som intresserar mig är rotfrukter, lök och pyssel. Så ni kommer få ta del av lite gott och blandat från mina erfarenheter av att odla dels i växthus men även på friland här i zon 1 i nordöstra Skåne. Jag tycker om att gå utanför boxen och testa på nya saker med mina odlingar för att se vad som fungerar bäst för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *