Peckas Naturodlingar

Peckas Naturodlingar satsar på närodlat året runt

Närodlat och året runt. Det är vad Peckas Naturodlingar satsat på som är, om inte Sveriges första kommersiella Aquaphonic farm, på svenska kallat Kretsloppsodling som säljer både tomater och fisk till de stora matvarukedjorna såsom Ica, Coop och Axfood.
Just nu är deras första farm igång och de har redan en rikstäckande distributör och första leverans av cocktailtomater är redan levererade och snart har de stora tomaterna mognat och skall börja levereras. För er som inte vet om vad Aquaphonic eller så kallat Kretsloppsodling är, så kan det beskrivas som följande:

  1. Fiskar odlas i stora vattentankar.
  2. Vattnet från fiskarna innehåller näringsämnen som filtreras och ges till till tomaterna.
  3. Tomaterna tar upp näringen (ingen mer näring behövs tillföras) och deras rötter syresätter i sin tur vattnet som sedan åker tillbaka till fiskarna.

Läs mer om Peckas här!

Anläggningen

Fiskarna hos Peckas Naturodlingar består av Regnbågsforell och även dem skall så småningom säljas kommersiellt.
Deras första anläggning är 4000 m2 och är belägen i Härnösand. För 4000 m2 går det att odla 200 ton tomater och 10 ton fisk per år. Peckas framtidsplaner är att starta upp fler anläggningar runt om i landet nära städer och och så småningom ha anläggningar till en yta av 100 000 m2.

Peckas naturodlingar farn

Odla året runt

Det som är extra intressant är att det för det första ligger i tiden. Detta är en trend som växer då både yta och väderförhållanden, och bekämpningsmedel i stor grad styr skördarna. Att det dessutom är närodlat hjälper miljön i form av slopade transporter ända från Holland eller Spanien där en stor del av Sveriges tomatleveranser kommer från. Att ha tillgång att kunna odla året runt kommer att bli livsviktigt i takt med befolkningen växer och i händelse av kris. I Sverige är det idealt att odla såhär eftersom vi i princip har nio mörka och kalla månader om året och sparsamt med sol.

Peckas Naturodlingar vinter

Börsnotering

Som en extra krydda är bolaget dessutom noterat på Stockholmsbörsen – First North, så vem som helst som är intresserad av att krydda sin portfölj eller letar efter foodtech aktier så är detta ett utmärkt val att kika lite närmare på. Peckas på Avanza (Börsen)

Peckas Naturodlingar bjuder på tomater vid lansering

Hur smakar dom frågar ni? Enligt provsmakare som både smakat och köpt de små cocktailtomaterna så skall de vara väldigt goda och vi förväntar oss detsamma av de större tomaterna som Peckas Naturodlingar parallellt odlar och skall säljas, till skillnad från de tomater som importeras som knappt smakar någonting.

Peckas naturodlingar snakprov