Odla smart

Odla smart i värmeböljan

Solen skiner, regnet lyser med sin frånvaro och värmeböljan är ett faktum. Visst är det härligt med värme och sol, men trots semesternjutning och solbränna så är inte naturen lika nöjd. Den behöver vatten. Odlingssäsongen ser inte ut som den brukar, och därför kan det vara bra med lite matnyttiga tips för hur man hanterar situationen och hjälper naturen på traven.

Alla behöver vatten

Det är inte bara plantor och växter som behöver vatten i värmen. Även djuren törstar och många av er har säkert lagt märke till att bin och andra flugfän drar sig till salladsodlingar och nyvattnade krukor. Dom är helt enkelt törstiga. För att hjälpa naturen på traven kan man därför ge vatten även till våra vingbeklädda vänner. Fyll upp en pajform eller ugnsform med vatten, och placera sedan ut kulor eller stenar i vattnet. Detta ger bin och humlor möjlighet att landa och dricka vatten utan att riskera att drunkna. Dessutom är det rent inredningsmässigt ett vackert tillskott i trädgården eller på balkongen. Bin är viktiga – de är naturens egna pollineringskungar.

(Foto: Naturskyddsföreningen)

Allt mognar samtidigt

Med värmen kommer också skörden. Jag själv odlar mycket tomater och chili i år, och plötsligt har allting mognat – samtidigt. Som tur är finns det många sätt att ta tillvara på skörden även när man inte hinner med att äta allt. Vad gäller tomater så kokar jag dessa och gör tomatsås som sedan får stå i kylen och som blir perfekt som bas i grytor, som pastasås eller pizzasås. Man kan även ugnstorka tomater och lägga in i olja.

Ställ ugnen på 100°, skiva tomaterna, placera ut dem på en plåt och salta. Låt dem sedan stå i ugnen i ca 60 min med övervakning. Sätt en träslev i ugnsluckan så att luft utifrån kommer in.

Chili kan enkelt läggas in i en tre-lag, sparas i kylen och användas till fredagsmysets tacos eller som krydda. Gör goda chilisåser och njut av till sommargrillen. De flesta grönsaker kan faktiskt tillagas på olika sätt, eller läggas in för att hålla längre. Odlar du grönkål kan du göra egna nyttiga grönkålschips. Skölj, skär i bitar, ringla över lite olivolja och flingsalt och in i ugnen på 200° i 7-10 min.

 

Förläng odlingssäsongen

Genom att skörda förlänger du även odlingssäsongen. Tomater går exempelvis utmärkt att plocka gröna. Du kan antingen gör soltorkade tomater i ugn av dem, eller knyta upp klasarna i snören och låta dem mogna i fönstret. När du skördar ger du plantan möjlighet att sätta ny frukt, och på så vis förlänger du och ökar skörden. De flesta frukter självmognar utanför plantan, och du har snart nya solmogna tomater att äta direkt från kvist trädgården eller på balkongen. Lägger du de gröna tomaterna tillsammans med röda mogna tomater så skyndar du dessutom på mogningsprocessen.

Tänk på att frukter med tjockare skal gärna vill ligga luftigt så att de inte börjar mögla.

Vattna smart

I värmeböljan uppmanas vi även att spara på vatten. Därför är det smart att tänka på hur man vattnar smartast. Ett fat under en kruka gör att vattnet inte rinner rakt ner i marken, och gör att vattningen räcker längre. Sätt i proppen när du sköljer grönsaker och använd sedan vattnet till dina plantor. De flesta plantor klarar sig på ganska lite vatten – bara man vänjer dom vid det.

Ställ ut vattenkanan på balkongen eller i trädgården så att du alltid är beredd att samla vatten om en regnskur skulle svepa förbi.

 

Att tänka på naturen är en del av att odla. Genom att hjälpa djuren och tänka på sin vattenförbrukning kan vi tillsammans skapa en bättre miljö för både våra egna odlingar och för den törstiga naturen runt omkring oss.

 

 

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *