odla miljösmart

Sätt din egen prägel på odlingen – Odla klimatsmart

Sätt din egen prägel på odlingen genom att odla klimatsmart. Ditt odlingsutrymme är inte bara till för grödor att växa på, det är också en plats där du ska kunna sitta och njuta av det växtliv som finns runt omkring dig. För att utnyttja ytorna på bästa möjliga sätt, och för att sätta din egen prägel på odlingen finns massa roliga, smarta, och vackra tips på hur du genom enkla medel kan skapa en inspirerande odlingsmiljö, som dessutom är klimatsmart.

Skapa dina egna odlingslådor

Att skapa nya sätt att odla på behöver varken vara dyrt eller krångligt. En gammal byrå från en secondhandbutik kan enkelt göras om till en vacker odlingslåda med hjälp av lite slippapper och ny färg. Tänk dock på att välja en färg som inte innehåller gifter och som klarar av fukt. I de olika lådorna kan du sedan odla allt från rädisor till jordgubbar eller kryddor. Här är det bara fantasin som sätter reglerna. Väljer du dessutom en byrå med djupa lådor kan du odla rotfrukter. För att skapa avstånd mellan de olika nivåerna, kan du helt ta bort vissa lådor, för att låta högväxande plantor få utrymme uppåt.

  

Gamla plåtburkar kan få nytt liv

Krukor som passar ens stil kan vara både svåra att hitta och dessutom kosta en hel del. Genom att spara gamla plåtburkar, från exempelvis konserver, kan du skapa krukor i alla olika storlekar och färgvarianter. Här gäller det att välja en färg som går att måla direkt på metall. Glöm inte att borra hål i botten på plåtburkarna för dränering. Du kan hänga dem i amplar, ställa dem på en fin pedestal eller på en hylla längs en vägg. Fördelen med plåtburkar och konservburkar är att de inte väger särskilt mycket.

Återvinn dina pantflaskor

Även PET-flaskor kan bli roliga installationer i odlingen. Du kan använda dem som krukor och hänga dom som du vill. Dessutom är de fantastiskt enkla att klippa i och plast väger nästan ingenting. Tänk på att odla växter vars rötter tål ljus, då den genomskinliga plasten inte ger något skydd mot solen. Du kan utnyttja hela flaskan, eller klippa av den och odla i botten på den så att den agerar som vanlig kruka.

 

Låt fantasin flöda genom att vara klimatsmart

Att odla på nya och innovativa sätt är inte bara vackert och roligt, det är dessutom ett smart sätt att spara på miljön. Ju mer vi återanvänder de saker som redan finns runtomkring oss, desto mer spar vi på miljön och minskar vår konsumtion. Låt dig inspireras, och kom ihåg; Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Till och med en urväxt gummistövel kan skapa en magisk odlingsmiljö.

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *