hallowen

Odla din egen Halloweenpumpa

Halloween börjar närma sig och många börjar redan fundera på vad de skall karva ut för motiv till sina pumpor.

Men vart kommer Halloween ifrån och varför?

Det Halloween som de flesta känner till från USA verkar vara en blandning av influenser från bland annat Irland, Storbritanien, Nya Zeeland vilka immigrerade till USA på 1800-talet. Irländarna firade då en högtid som kallas Hallow’en även kallat Allhelgonsafton. Men även en annan högtid som påminner om Halloween (Guy Fawkes Night) bidrog de sistnämnda länderna med som firades den 5e November.

En annan, fast gammal keltisk tradition; Samhain kan också kopplas till vår tids Halloween där människorna gick runt med ljusförsedda rovor med utskurna ansikten.

 

Pumpor

Utkarvad pumpa

Den mest traditionella rovan är pumpan som utvecklats i alla dess olika former och varma färger. Inte bara går den att äta i olika former såsom matpajer, soppor och desertpajer, men olika tävlingar hålls också där det bland annat tävlas i storlek och snyggaste utkarvning.

Odla egna pumpor

Pumpor är relativt dyra i Sverige. Speciellt om man skall köpa utsmyckningspumpor eller större pumpor, så varför inte prova att odla själv?

Du kan båda köpa pumpafrön i fröhandeln eller varför inte spara frön från en pumpa som du karvat ur eller gjort någon maträtt på?

Såhär sparar du frön:

  1. Plocka ut och spara en näve kärnor.
  2. Rengör dem under vatten så du får av allt fruktkött
  3. Låt dem torka i rumstemperatur på hushållspapper eller liknande ett par dagar.
  4. Lägg i dem i en melittapåse eller något likvärdigt och märk upp fröna med en penna.

Såhär odlar du:
Växten ser väldigt lik ut Sqaush till bladutveckling såväl som blommorna. Det går att förodla såväl som direktså. Skall du direktså gör detta någon gång i April-Maj om tjälen gått ur marken och det börjat bli lite varmare.

Förodling:

Sätt ner ett par frön i samma kruka då du inte vet grobarheten om du plockat frö själv. Använd gärna flera krukor. Täck över krukan/krukorna med plast och gör hål i den. Fukta jorden kontinuerligt. När de börjat utveckla karaktärsblad kan du separera dem till ännu fler krukor eller klippa av de som är minst.

Omplantera när de börjar växa ur krukan eller bli för stora samt sätt ut dem när det är tillräckligt varmt i jorden.Placera dem ute med radlängd och radbredd om 40cm-100cm mellanrum.

Direktsådd:
Sätt ett par frö på varje ställe i jorden ifall några frön inte tar sig. Radlängd och radbredd bör lämpligtvis vara mellan 40cm-100cm. Omplantering behövs ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *